Home

Tee itse nahkahanskat.

16.11.2011

Jatkan aiheella ”mitä olen jo pitkään halunnut kokeilla, mutten ole ehtinyt/viitsinyt aiemmin”. Löysin pari vuotta sitten ihanan 50-luvun askartelukirjan, joka sisältää monipuolisesti ohjeita erilaisista askartelu/käsityötavoista. Etenkin minua kiehtoi osio ”Nahkatyöt”. Kirjassa on ohjeet ja kaava-arkki avainpussin, lompakon ja sormikkaiden tekemiseen. Ostin pari vuotta sitten kirpputorilta mustan nahkahameen kuudella eurolla näitä nahka-askarteluja varten, mutta vasta tänään sain tartuttua tuumasta toimeen.

Kuten kansikuvastakin näkyy (näkyy mitä näkyy, anteeksi epäfokuksessa oleva kuva), kirjassa on ohjeita mm. korinpunontaan, neulontaan, kankaankudontaan sekä lelujen valmistukseen. Ehkä valotan tämän ihanan kirjan sisältöä lisää myöhemmin. Mutta nyt itse asiaan, eli nahkahanskojen valmistukseen. Kaava-arkissa on kolme kaavaa: varsinainen hansikas, peukalo, sekä sormien väliin tulevan kiilan kaava. Lähtökohta kuulostaa mukavan simppeliltä, eikö vain? Tärkeätä aivan aluksi oli määrittää nahasta venymissuunta ja asetella kaavat siten, että nahka venyy käsineen leveyssuunnassa, ei pituussuunnassa. Tämä oli minun tapauksessa helppoa, sillä nahkahame oli ommeltu siten, että nahan venymissuunta oli leveyssuunnassa.

Apua mikä kaaos...

Jäljensin kaava-arkista kaavat ja piirsin Wet’N’Wildin valkoisella meikkikynällä kaavojen ääriviivat nahan nurjalle puolelle. Kokeilin myös puuvärillä, mutta väri ei tarttunut. Meikkikynä oli tarpeeksi pehmeä tarttuakseen mutta se myös kului nopeasti: sain terottaa kynän kahteen otteeseen, ennenkuin sain piirrettyä kaikki kaavat nahalle. Leikattuani kaikki palat irti oli aika syventyä ohjeeseen.

Joo-o, ihan piece of cake, eikö.. Ääh, kirjan nimi on tyttöjen askartelukirja, ja jos hitto vie 50-luvun pikkutytöt osasivat valmistaa käsineitä, niin kai nyt sitten minäkin? Ohje alkaa peukalon ompelemisella ja hetken aikaa sain pyöritellä peukalokappaletta ja varsinaista hanskaosaa käsissäni, ennenkuin lamppu päässäni syttyi, ja ymmärsin mikä sauma ommellaan mihinkin. Jes!

Peukalon kiinnittämisen jälkeen homma olikin jo huomattavasti helpompaa. Sormien pituutta pystyi tässä vaiheessa säätämään. Kaava-arkissa on reilusti ylimääräistä pituutta ainakin omiin nakkisormiini verrattuna. Peukalon pituutta en tajunnut säätää, joten siitä tuli ehkä vähän turhan pitkä. Jokaisen sormen väliin piti ommella ylimääräinen nahankappale, jonka pituus piti myös säätää ns. perstuntumalla. Mutta onnistui ihan kivasti.

Yhden kerran ompelin väärin, mikä on siis aivan käsittämättömän vähän tämmöiselle ensimmäistä kertaa asialla olevalle! Ensimmäinen sormenvälyskiila meni vahingossa väärinpäin… mutta se oli onneksi helppo korjata. Homma eteni sitä joutuisammin, mitä pidemmälle pääsin työssä. Aluksi vaikeinta oli saada neula menemään nahan läpi, vaikka käytin tosi ohutta neulaa, eikä nahkakaan mitään paksua ollut. Ompelulankana minulla oli ihan tavallista ompelukonelankaa kaksinkertaisena.

Kas näin, valmis hanska!

Ja tämmöinen siitä sitten tuli. Toki hanska on omatekemän näköinen mutta ihan kelpo hanska ainakin omasta mielestäni. Käyttämäni nahka on sen verran ohutta ja pehmoista, että periaatteessa olisin voinut yrittää ommella saumat nurjalle puolelle. Mutta ihan hyvännäköiset nuo saumat ovat näinkin.

Sormenvälikiilat

En kyllä päässyt millekään tuntipalkalle tätä tumppua nykertäessäni. Neljä tuntia meni yhden hanskan valmistamiseen. Tarkoituksenihan oli tänään harrastaa liikuntaa, mutta se nyt jäi, koska vielä täytyy siivota olohuoneen lattia. Yllättävän paljon tulee tuommoista mustaa silppua lattialle, kun vähän pyöristelee ja muotoilee hanskaa saksilla. Täytyy kyllä todeta, että nahan käsittely oli mukavaa ja palkitsevaa. Koska en ompelukonetta omista, niin on ihan kiva keksiä neulomisen tilalle muitakin tapoja valmistaa käsin asusteita.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s