Home

Lammaspata välimeren tyyliin

26.10.2009

Olen käynyt Kreetalla kahdesti ja tänä syksynä Kyproksella. Aiemmin en ole ajatellut mitään positiivista lampaan lihasta, mutta tämän syksyn reissulla sain maistaa ihanaa lammaspataa hotellin järjestämässä kyproslaisessa illassa. Siis se lammas oli ihan järjettömän hyvää, eikä sillä ollut mitään tekemistä sellaisen lampaan kanssa, jota olen lapsena joutunut pääsiäisenä syömään oksennus kurkussa. Avomies pitää lampaan lihasta ja usein onkin minulle valitellut, että suostun tekemään lammasta vain kerran vuodessa. Lammaspaistia siis olen joskus yrittänyt tehdä mutta kuivahtanut, villasukan makuinen, sitkeä liha ei kuulu lempiruokiini.

Tästä kaikki alkoi

Tästä kaikki alkoi

Kuva täältä

Nyt kokeilin uutta lähestymistapaa. Ensin käytiin Prismasta hommaamassa luutonta lampaan paistia torstaina (pakasteesta, 5,40€/kg, halpaa mun mielestä). Paisti sai jäädä jääkaappiin sulamaan sunnuntaihin asti. Sulaneesta lihasta poistin ylimääräisen rasvan ja pilkoin lihan reilunkokoisiksi palasiksi. Palat ruskistin ympäriinsä reilussa oliiviöljyssä, jonka jälkeen siirsin palat isoon kattilaan.

Lihat kannattaa ruskistaa joka puolelta.

Lihat kannattaa ruskistaa joka puolelta.

Kun kaikki lihat oli ruskistettu, lisäsin vajaan desin vehnäjauhoja, jotka sekoittelin lihapalojen pintaan. Tämän jälkeen lisäsin vettä sen verran, että osa lihoista jäi vielä pinnan yläpuolelle. Lopuksi nesteeksi kaadoin punaviiniä, kunnes kaikki lihat olivat nesteen alla. Mausteina käytin suolaa, rosmariinia sekä valkosipulia. Kypsennyksen puolessa välissä lisäsin vielä kaksi kuutioitua tomaattia.

Valmis annos (ei rehuja tällä kertaa)

Valmis annos (ei rehuja tällä kertaa)

Tämä ei ole sitten mitään pikaruokaa. Neljän tunnin haudutuksen jälkeen liha alkoi tuntua tarpeeksi pehmeältä. Lammaspadan lisäkkeeksi tehtiin perunamuusia ja koko komeus nautittiin punaviinin kera. Täytyy myöntää, että eipä paljoa villasukat maistuneet. Rasvaa irtosi lihoista vielä yllättävän paljon, vaikka olin olevinani ottanut tarkasti ylimääräiset pois. No en ihan kaikkea viitsinyt ottaa, kun täytyyhän sitä makuakin jostain saada. Avomiehelle ainakin kelpasi mainiosti 🙂

Fantti

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s